SR pri téme mliečnych kvót odmietlo koeficient na obsah tuku v mlieku

17.06.2014 Celý región

Brusel/Luxemburg 16. júna (TASR) - Slovensko sa dnes na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo postavilo proti návrhom niektorých členských štátov EÚ, ktoré sa chcú vyhnúť sankciám za nadprodukciu mlieka. Z Luxemburgu to pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Minister uviedol, že rokovania ministrov o mliečnych kvótach, ktoré končia v roku 2015, trvali takmer štyri hodiny. Dôvodom bol návrh na sofistikovaný spôsob prepočítania koeficientu obsahu tuku v mlieku, čo by štátom s nadprodukciou mlieka umožnilo čiastočne sa vyhnúť sankciám.

"Sankcie predstavujú v roku 2015 odhadom okolo 110 miliónov eur," pripomenul Jahnátek. Týkajú sa mliekarenského rezortu ako takého, ale podliehať im budú štáty s nadmernou produkciou mlieka, ktoré si týmto spôsobom "nadkvóty" musia kúpiť.

Šéf slovenského agrorezortu spresnil, že 11 štátov EÚ, vrátane Slovenska, prepočítavací mechanizmus na obsah tuku v mlieku odmietlo, čo považujú za opatrenie na ochranu svojich producentov mlieka. Blokovacia menšina z ich strany spôsobila, že ministri sa vrátia k tejto téme počas nadchádzajúceho talianskeho predsedníctva v EÚ.

"Myslíme si, že mechanizmus, ktorý bol nastavený, by mal platiť. Tak, ako bolo dohodnuté, kvóty skončia až v roku 2015 a pravidlá by sa v poslednom roku trvania kvót nemali za pochodu meniť. Bol by to zlý signál pre výrobcov mlieka," upozornil Jahnátek.

Podľa jeho slov SR bojovala proti zrušeniu kvót, ale keď už predmetná dohoda bola prijatá, jej princípy by sa mal dodržiavať.
 

Vyberte región